Hogyan lehet javítani a keringést

A keringés az a szív, amikor a szív vért pumpál a test körül. A jó keringés elengedhetetlen az ember egészségéhez. Noha a keringés nagyrészt automatikus folyamat, van néhány módja annak javítására.

Ahogy a vér kering a testben, oxigénben gazdag vért szállít az agyba és más szövetekbe, és eltávolítja a hulladéktermékeket. Ezenkívül az oxigénszegény vért hozza vissza az agyból és a testből a tüdőbe a reoxigenizáció céljából.

Ez a cikk a keringés javításának számos kutatási módját tárgyalja.

Hogyan lehetne javítani a keringést

azoknak az embereknek, akik javítani akarják a keringést, van néhány első lépés. Ide tartoznak:

 • A cigarettafüstnek való kitettség elkerülése
 • A telített zsírok bevitelének csökkentése
 • Megpróbálja elkerülni az ülést hosszabb ideig

Az alábbiakban részletesebben ismertetjük a keringés javításának módjait.

A mérsékelt súly fenntartása elősegíti a jó keringést. A túlzott testtömeg hordozása negatívan befolyásolhatja a keringést.

Bár mindenkinek szüksége van valamilyen zsírra, hogy egészséges maradjon, a túl sok az artériákban a zsír felhalmozódásához vezethet. A belső szervek körüli zsírzsírok megakadályozhatják a testet az inzulin megfelelő használatában, ami artériás károsodást eredményez.

Növelje a fizikai aktivitást

Rendszeres kardiovaszkuláris testmozgás, például a kocogás, támogatja a keringési rendszer egészségét és javítja a keringést.

A 2018. évi tanulmány megjegyzi, hogy a rendszeres kardiovaszkuláris testmozgás a jobb kardiovaszkuláris teljesítményhez és az alacsonyabb vérnyomáshoz kapcsolódik. Ennek oka az, hogy az ilyen típusú testmozgás javítja a test képességét az oxigén bevitelére és felhasználására. Ezenkívül javítja az erek tágulásának képességét, ami elősegíti számukra a hatékonyabb működést, lehetővé téve az izmok számára, hogy könnyebben fogadják az oxigént.

A testmozgás javíthatja a keringést, és kevésbé fárasztóvá teheti a napi tevékenységeket.

Tudjon meg 20 kardio gyakorlatot, hogy otthon próbáljon.

Gyakorlati jóga

A jóga a testmozgás alacsony hatású formája, amelyet a kezdők számára könnyű módosítani. Ez magában foglalja a hajlítás, a nyújtás és a csavarás. Ezek a mozgások elősegíthetik az ember vénáinak tömörítését és dekompresszióját, javítva a keringést.

A jóga testtartások javíthatják a rugalmasságot, az egyensúlyt és a szív egészségét.

Egy egyszerű jógapozíció a kezdők számára a kipróbáláshoz a lefelé néző kutya. Ez elősegíti a keringés javítását azáltal, hogy a csípőt és a szívet a fej fölé helyezi, lehetővé téve a gravitációnak, hogy növelje a vér áramlását a fej felé.

A lefelé néző kutya elvégzéséhez az embernek be kell tartania ezeket a lépéseket:

 • Kezdje négyes négynél, a vállakkal a csukló felett és a csípő a térd felett.
 • Lélegezzen be.
 • Húzza ki a karokat és a lábakat.
 • Nyomja meg határozottan a kezét, és lazítsa meg a nyakát, a vállát és a bokát.
 • Lélegezzen mélyen, emeli és nyomja le az egyes sarkokat, hogy elmélyítse a szakaszot.
 • Maradjon a helyzetben három mély lélegzetért.
 • Lassan engedje le a csípőt, és térjen vissza a kiindulási helyzetbe.

Tudjon meg többet az alapvető jóga pózok.

Egyél olajos halat

Az omega-3 zsírsavak olajos halakban elősegítik a kardiovaszkuláris egészséget és javítják a keringést, a 2016-os tanulmány szerint.

Az olajos halak magukban foglalják:

A vegetáriánusok és a vegánok választhatják a kelkáposztát, amely kis mennyiségű omega-3 zsírsavat biztosít.

Omega-3 zsírsavakat tartalmazó kiegészítők egy másik lehetőség azok számára, akik nem esznek halat.

Ismerje meg a legjobb omega-3 kiegészítőket.

Igyon tea

A tea antioxidánsok elősegítik a kardiovaszkuláris egészségét és javíthatják a keringést. Ez igaz mind a fekete teára, mind a zöld teára.

A 2017. évi tanulmány megállapította, hogy a fekete tea javítja a véredény egészségét. Az egészséges erek elősegítik a keringés javítását.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy a zöld teafogyasztás a kardiovaszkuláris egészségügyi problémák csökkent kockázatával jár.

Tartsa a vasszintet kiegyensúlyozottan

A vas alapvető ásványi anyag a keringési rendszer számára. A testnek szüksége van a hemoglobin előállításához, amely a vörösvértestek egyik fő alkotóeleme, és felelős a test körüli oxigén hordozásáért.

Vasban gazdag ételek fogyasztása, például vörös hús vagy spenót, segít a testnek eleget tenni ennek az alapvető ásványnak. Ugyanakkor az egészséges egyensúly fenntartása szintén szükséges, mivel a túl sok vas negatívan befolyásolhatja a kardiovaszkuláris egészségét.

Egy 2016-os tanulmány kapcsolatot talált a testben nem megfelelő vas és a vérszegénységgel rendelkező vaskorlátozású eritropoiesis között. A túl sok vas a szöveti vas túlterheléséhez és más körülményekhez vezethet.

Viseljen kompressziós zoknit

A kompressziós zokni nyomást gyakorol a borjakra és az alsó lábakra, és arra kényszeríti a vért, hogy a láb azon részén felfelé folyjon. Segítenek a keringési rendszer folyamatos véráramának megteremtésében.

Az orvos felírhatja azokat olyan állapotokra, mint a varikoosák és a lymphedema. Ezek javíthatják a keringést is.

A dohányzás abbahagyása

Az American Cancer Society szerint a keringés javul és a tüdőfunkció 2 héten belül a dohányzásról való leszokás után 2 héten belül növekszik.

mindössze 1–12 hónappal a kilépés után, a tüdőben lévő apró hajszerű szerkezetek, a Cilia-nak nevezett, elkezdenek visszanyerni a funkciót, és mozgatni a nyálkahártyát a tüdőből.

Ezen felül, 1–2 évvel a dohányzás abbahagyása után, a szívroham kockázata drasztikusan csökken.

Tudjon meg többet arról, hogy mi történik a dohányzásról való leszokás után.

A rossz keringés kockázati tényezői

Az ember keringési rendszerének egészsége meghatározza, hogy a vér mennyire kering a testben. Az ezt befolyásoló tényezők a következők:

Vérnyomás

A vérnyomás az a nyomás, amelyet a vér az erek falán helyez el, amikor kering. A vérnyomásmérés magában foglalja a szisztolés nyomás és a diasztolés nyomás leolvasását. A szisztolés nyomás az a nyomás, amikor a szív ver, és a diasztolés nyomás a szívverések közötti nyomás.

Az American Heart Association (AHA) szerint a felnőttkori normál nyugalmi vérnyomás kevesebb, mint 120 milliméter higany (Hg) szisztolés és kevesebb, mint 80 mm Hg diasztolés. Ennek rövidítése 120/80 mm Hg.

A nagyon alacsony vérnyomású emberek rossz keringést és egyéb kapcsolódó tüneteket tapasztalhatnak. Az alacsonyabb vérnyomásmérés azonban általában nem okozza az egészséges kardiovaszkuláris rendszerrel rendelkező emberek aggodalmát.

Vér egészség

A vér oxigént és tápanyagokat hordoz a sejtekbe, és eltávolítja a hulladékot. Ezeket a funkciókat a leghatékonyabban hajtja végre, ha egészséges.

Az egészséges vérnek megfelelő a vörösvértestek egyensúlya, amelyek oxigént, fehérvérsejteket és vérlemezkéket hordoznak. A test ezeket az alkotóelemeket a csontvelőben készíti. Ezekben az összetevőkben az egyensúlyhiány befolyásolhatja a vérkeringést.

Szív -egészség

A szív az izom, amely felelős a vér körüli vér pumpálásáért. Minél erősebb és egészségesebb az ember szíve, annál jobb a keringésük.

Az erek egészségének egészsége

Az egészséges vénák és artériák könnyebben áthaladhatnak. A túl magas koleszterinszint megsérülhet és blokkolhatja az ereket.

A rossz keringés egyéb okai

A rossz keringés más alapul szolgáló egészségi állapotok tünete lehet. Ide tartoznak:

 • A szívviszonyok
 • Az artériákat vagy vénákat befolyásoló körülmények

A kardiovaszkuláris egészség előmozdítására szolgáló egyéb intézkedések csökkenthetik a rossz keringés, amelyet ezek a feltételek okoznak.

A rossz keringés tünetei

Ha a véráramlás az ember testének egy bizonyos részére lelassul, akkor a rossz keringés tüneteit tapasztalhatják meg.

Ezek a tünetek elsősorban a karokban vagy a lábakban fordulnak elő, de befolyásolhatják a test más részeit. Ide tartoznak:

 • bizsergés
 • duzzanat
 • kognitív kérdések
 • Bőrváltozások
 • emésztési problémák
 • Fáradtság
 • CRAMP
 • ERECTIBLE DYSFUNTION A férfiakban
 • Bőrszín vagy hidratációs változások

mikor hogy orvosgal beszéljen

bárki, aki a rossz keringés tüneteit tapasztalja, akkor orvossal kell beszélnie. Az orvos segíthet a probléma diagnosztizálásában, és javasolhatja a kezelést minden mögöttes állapotban.

Ezenkívül azt javasolhatják, hogy tápláló étrendet folytasson, rendszeresen gyakoroljon és a dohányzásról távozzon a keringés javítása érdekében.

Olvassa el ezt a cikket spanyolul.

 • Vér/hematológia
 • A kardiovaszkuláris/kardiológia
 • Kiegészítő orvoslás/alternatív orvoslás

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési útmutatásokkal rendelkeznek és csak a szakértői áttekintésű tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származik. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.